Fysiatria

Kinesiostudio Boulen perustaja ja johtaja on fysiatrian erikoislääkäri Tero Lagerstedt. Hän on erikoistunut tuki- ja liikuntaelinvaivojen diagnosointiin sekä ei-leikkauksellisen hoidon ja kuntoutuksen suunnitteluun.

Yleistä vaivoista ja kivusta

Toiminnalliset tuki- ja liikuntaelinvaivat (TULE) ja -kivut ovat varsin yleisiä.
Eri tutkimusten mukaan lääketieteellisesti diagnosoitavien (spesifisten) TULE-sairauksien osuus väestössä on vain 10–15 %. Jopa 85–90 %:ssa tapauksista tuki- ja liikuntaelinvaivojen taustalla on usein hankalasti diagnosoitava toiminnallinen kehon häiriö.

Akuutissa eli lyhytkestoisessa kivussa kipulääke ja liikkuminen kivun sallimissa rajoissa on usein riittävä hoito. Kun kipu pitkittyy ja oikea diagnoosi ja hoito viivästyvät, vaiva saattaa laajentua ja kroonistua. Valitettavan usein kehon toiminnallisista häiriöistä johtuvia kipuja hoidetaan kipulääkkein ilman kunnollista diagnoosia. Diagnoosin tarkennettua manuaaliterapia ja ohjattu harjoittelu tuovat vaivaan usein pysyvämmän ratkaisun. Kipulääkkeiden pitkäaikaiskäyttö lisää riskiä erilaisille haittavaikutuksille.

Diagnoosi

Toiminnallisten TULE-vaivojen diagnostiikka vaatii perehtyneisyyttä anatomiaan ja kinesiologiaan. Keho täytyy ymmärtää toiminnallisena kokonaisuutena, ei yksittäisinä nivelinä tai lihaksina. Kipua aiheuttava toimintahäiriö ei välttämättä ole juuri siinä kehon osassa, jossa kipu tuntuu. Esimerkiksi lantion alueen (si-nivelen) toimintahäiriö aiheuttaa selkärangan kierteisyyden (skolioosi) ja siitä seuraavan jännitysniskan.

Spesifisen TULE-sairauden diagnoosi voidaan yleensä helposti varmentaa tai poissulkea kuvantamistutkimuksin (MRI, UÄ, RTG) tai laboratoriokokein. Koska suuri osa vaivoista on toiminnallisia, ei kuvantamistutkimuksissa näkyvä ”kuluma” useinkaan ole kivun syy. Kuluminen on osa normaalia ikääntymistä ja erityisesti lievänä tai alkavana se harvemmin aiheuttaa kipua.

Hoito

Oikean diagnoosin jälkeen toiminnallisten TULE-vaivojen hoito perustuu manuaaliterapiaan (esim. nikama- ja nivellukkojen avaaminen) ja omatoimiseen ohjattuun harjoitteluun. Tarpeen mukaan tähän yhdistetään vaihtelevia fysikaalisia hoitoja kipuja lievittämään ja toimintakykyä parantamaan. Kokonaisuutta täydennetään tarvittaessa lihasten aineenvaihduntaa elvyttävällä ja lihaskalvoja venyttävällä hieronnalla.